Vlaams Belang wil tijdelijke opschorting Antwerpse LEZ om bewoners randgemeenten toe te laten zich ongehinderd te laten testen in testdorp ‘TestCovid.be’

Vandaag opent op Spoor Oost in Borgerhout het testdorp ‘TestCovid.be’. Het Vlaams Belang stelt echter vast dat deze tijdelijke gezondheidsinfrastructuur zich pal in de lage-emissiezone bevindt en vraagt het Antwerpse stadsbestuur om de LEZ tijdelijk op te schorten om ook inwoners van de randgemeenten maximaal de kans te geven zich te laten testen en boetes te vermijden.

In het testdorp dat vandaag de deuren op Spoor Oost opent kunnen personen zonder ziektesymptomen van COVID-19 zich laten testen. Het gaat om mensen die in contact zijn geweest met een besmette persoon en over mensen die na terugkeer van een reis naar een risicogebied worden aangemoedigd zich te laten testen. Het testdorp bevindt zich echter pal in de Antwerpse lage-emissiezone. Dit kan een probleem opleveren voor inwoners van randgemeenten Borsbeek, Wommelgem, Schoten en Stabroek die worden aangespoord zich er te laten testen. Een deel van die inwoners rijdt immers nog steeds rond met een niet-LEZ-conforme wagen.

Vlaams Parlementslid Bart Claes (Vlaams Belang): “Het zou al te gek zijn dat inwoners uit die gemeenten worden aangemoedigd zich in het testdorp te laten testen, maar dan wel hinder ondervinden van de LEZ. Bepaalde mensen die best getest worden, kunnen zo worden afgeschrikt. Anderen worden misschien jammerlijk met een boete opgezadeld.” Dit probleem stelt zich voor het testdorp, maar vanzelfsprekend evenzeer voor andere Antwerpse gezondheidsinfrastructuur waar door het coronavirus besmette personen dringend een beroep op moeten doen.

Het Vlaams Belang stelt daarom dan ook voor om de Antwerpse LEZ – net zoals eerder tijdens de eerste coronagolf al het geval was – op non-actief te zetten zodat iedereen zich ongehinderd kan laten testen of behandelen. Het zou bovendien ook onaanvaardbaar zijn dat het medisch personeel en de zorgverleners – die tijdens deze coronacrisis het beste van zichzelf geven – worden opgezadeld met boetes. Er worden dezer dagen weer grote offers gevraagd van de Antwerpenaren. Een dergelijke geste van het stadsbestuur zou niet misstaan”, aldus Antwerps fractievoorzitter Sam Van Rooy.  

Indien het stadsbestuur niet wil ingaan op de vraag om de LEZ in zijn geheel op te schorten, wil het Vlaams Belang dat tenminste de toegangswegen tot Spoor Oost (de Noordersingel) uit de LEZ worden gelicht zolang het testdorp ‘TestCovid.be’ er gevestigd is.

foto: TestCovid.be , het testdorp aan park Spoor Oost.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...