Vlaams Belang wil nieuwe steunmaatregelen voor ongezien getroffen Antwerpse horeca

Nieuwe mokerslag voor Antwerpse horecazaken: Antwerpse coronamaatregelen zorgen mogelijk voor doodsteek, bijna 10.000 ondernemers zwaar getroffen.

Antwerps fractieleider Sam van Rooy: “De bijkomende en erg strikte Antwerpse coronamaatregelen, met name de avondklok, het vervroegde sluitingsuur en maximaal slechts vier personen per tafel, treffen onze horeca bijzonder zwaar. Terwijl mensen mogen reizen met nauwelijks controle, wordt onze Antwerpse horeca nog verder doodgeknepen. Wij eisen nieuwe steunmaatregelen.”

Een economisch bloedbad in een sector die reeds het water aan de lippen heeft staan: dat is wat viroloog Marc Van Ranst en gouverneur Cathy Berx op hun rekening mogen schrijven na hun uitspraak ‘Blijf weg uit Antwerpen’. Het was nota bene burgemeester De Wever zelf die opmerkte: “Met de maatregelen op provinciaal niveau is geprobeerd om zo veel mogelijk en verantwoord rekening te houden met de mensen die in Antwerpen hun brood verdienen. Als er dan wordt opgeroepen om Antwerpen links te laten liggen en elders naartoe te gaan, wordt het voor deze mensen wel erg moeilijk om het hoofd boven water te houden.”

Door het fiasco van de contact tracing en de afwachtende politiek correcte houding om mini-lockdowns uit te vaardigen in de gekende wijken in Borgerhout, Deurne, het Kiel en Antwerpen-Noord, zit nu de hele provincie Antwerpen in de problemen, met onze horeca op kop. Heel de provincie Antwerpen, van Essen over Wijnegem tot Mechelen en van Mol over Lier tot Bornem, moet nu boeten voor de traagheid en het amateurisme van de verschillende beleidsniveaus. Cafés en restaurants moeten het nu zien te redden met nog slechts een paar klanten: het regent annulaties en Nederlanders blijven massaal weg uit Antwerpen. Omzetverliezen tot 70% zijn legio.

Onze horeca was eerst nochtans blij en opgelucht terug te kunnen opstarten na de eerste lockdown, en heeft een hoop geld geïnvesteerd om de mensen veilig en gezond te ontvangen. Dat blijkt nu weggegooid geld te zijn, want vele horecazaken gingen reeds opnieuw in een ‘vrijwillige’ lockdown. Sluiten betekent immers vaak minder verlies dan te openen met de huidige coronaregels, die worden gehandhaafd met torenhoge boetes.

Voor onze horeca is er kennelijk geen enkel mededogen, terwijl nota bene terugkerende reizigers uit risicovolle coronagebieden amper worden gecontroleerd. En wat te denken van de recente taferelen in het station van Oostende en in de geïslamiseerde Antwerpse wijken tijdens het Offerfeest, waarbij geen sprake was van het goed naleven van de coronamaatregelen? Onze horeca wordt ten onrechte gestigmatiseerd, terwijl er, nota bene grotendeels dankzij diezelfde horeca die zijn verantwoordelijkheid heeft genomen, bij de bekerfinale geen noemenswaardige incidenten waren.

Om een golf van faillissementen te voorkomen moeten er dringend steunmaatregelen komen voor onze hard en in het hart getroffen horeca-ondernemers. Voor Vlaams Belang Antwerpen is de horeca immers het cement van onze samenleving.”

“Over ondersteuning mag nu geen discussie meer zijn anders kan dit fataal aflopen,” zegt de CEO van Horeca Vlaanderen Matthias De Caluwe. Hij heeft gelijk. Als er nu geen steun komt, dreigen de vorige noodzakelijke steunmaatregelen naar aanleiding van de verplichte sluiting een maat voor niets te zijn geweest. Een golf van faillissementen dreigt. Reeds 250 horecaondernemers hebben in een open brief aan het Antwerpse stads- en provinciebestuur gepleit voor compensatiemaatregelen, want: “De meeste van ons kunnen niet anders dan hun zaak sluiten om de financiële putten niet nog groter te maken.”

Navraag bij het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) leert echter dat men enkel uitvoering geeft aan (corona)regelgeving die is vastgelegd door de Vlaamse Regering. Burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever moet de Vlaamse regering en partijgenoot en Vlaams Minister-president Jan Jambon dan ook aanzetten tot het opnieuw beschikbaar maken van een Vlaamse compensatiepremie, specifiek voor de horeca-ondernemers in heel Antwerpen.

Vlaams Belang Antwerpen stelt ook voor dat de stad Antwerpen en de andere gemeenten van de provincie een noodfonds oprichten om een coronapremie uit te betalen aan de horeca-uitbaters.
Dit ter compensatie van de investeringen in zowel personeel als materiaal die horecazaken doen om de (bijkomende) coronamaatregelen te handhaven. Ook zouden tijdelijk de horecabelastingen en -taksen kunnen worden geschrapt.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...