Vlaams Belang verlaat gemeenteraadscommissie

Filip Dewinter : Als democraten vinden wij dat het debat hier moet worden gevoerd, en niet in de media.

Verslag Het Nieuwsblad

 
Filip Dewinter verliet maandagavond woedend de gemeenteraadscommissie voor veiligheidszaken. Zijn informatieve vraag over de rellen in Borgerhout werd niet behandeld omdat SP.A'er Jo Vermeulen een interpellatie indiende. 'Een aanfluiting van de democratie', vindt Dewinter. Koen De Beuckeleer
 
Antwerpen Maandagavond moest in de gemeenteraadscommissie voor veiligheidszaken een debat plaatsvinden rond de rellen die afgelopen weekend plaatsvonden in Borgerhout. Filip Dewinter (Vlaams Belang) had daartoe een informatieve vraag ingediend. Maar omdat SP.A-fractieleider Jo Vermeulen een interpellatie indiende over het onderwerp, werd de bespreking verschoven naar de gemeenteraad.
 
Dewinter maakte zich kwaad en verdacht de SP.A en haar afwezige coalitiepartners van een complot. 'Meneer Vermeulen diende vanochtend aanvankelijk een informatieve vraag in, maar veranderde die 20 minuten later in een interpellatie', beweerde Dewinter, die aan commissievoorzitter Ergün Top (CD&V) vroeg om het debat toch te laten plaatsvinden. 'Ik heb ook mijn bedenkingen bij het verloop', zei Top. 'Maar ik zie me genoodzaakt om het reglement na te leven zoals het is opgesteld.'
 
TerZake
 
Vermeulen zelf beweerde niet op de hoogte te zijn van de vraag van Dewinter, maar dat vond de VB-kopman ongeloofwaardig. Toen de commissie wilde overgaan naar een volgend agendapunt verliet de Vlaams Belangfractie de zaal. 'Als de meerderheid het debat niet wil aangaan, wij ook niet', riep Dewinter. De overige agendapunten werden op een drafje afgehandeld.
 
Dat verloop leek zowel burgemeester Janssens (SP.A) als Bart De Wever (N-VA) goed uit te komen. De Wever zat gisteren in Londen voor een bezoek aan Londens burgemeester Boris Johnson, terwijl Antwerps burgemeester Janssens een afspraak had met TerZake.
 
'Het debat wordt volledig in de media gevoerd, en niet meer in de gemeenteraadszaal', haalde de VB-kopman uit.
 
Stadsslogan
 
Volgens burgemeester Janssens speelde het VB poppenkast. 'U heeft voldoende ervaring om te beseffen dat een gemeenteraad veel meer aandacht krijgt dan een commissie', zei Janssens tegen Dewinter. 'Nu wordt het duel aangegaan in het best geschikte forum: de gemeenteraad.'
 
Burgemeester Janssens stond via een satellietverbinding nog wel TerZake-presentator Lieven Verstraete te woord. Die focuste in zijn gesprek met Janssens en Groen-voorzitter Wouter Van Besien vooral op een uitspraak van Bart De Wever. Die had na de rellen aangegeven de slogan't stad is van iedereen te willen afschaffen, omdat die niet van toepassing is op de relschoppers. Van Besien verklaarde gechoqueerd te zijn door de stigmatisering van De Wever, terwijl Janssens de N-VA kopman verweet een karikatuur te maken van de stadsslogan.
 
'Achter dat motto ging altijd een verhaal van rechten en plichten schuil', zei Janssens. De burgemeester vond dat de problemen in Borgerhout op een goede manier werden aangepakt en gaf aan klaar te zijn voor een pittige politieke discussie rond de rellen. Die wordt normaal volgende week maandag gevoerd in de arena van de Antwerpse gemeenteraad.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...