Nieuwe Antwerpse parkeerautomaten die enkel betaalkaarten aanvaarden zijn onwettig

Nieuwe Antwerpse parkeerautomaten die enkel betaalkaarten aanvaarden zijn onwettig

Volksvertegenwoordiger Filip Dewinter eist dat minister van Consumentenzaken Kris Peeters de situatie rechtzet en wil desnoods naar rechtbank stappen

Reeds enkele weken zijn de bestaande parkeerautomaten van GAPA in Antwerpen onbruikbaar gemaakt en worden ze afgedekt met zwarte plastic zakken. De bestaande toestellen worden immers vervangen door nieuwe parkeermeters die – zogezegd om veiligheidsredenen – geen cash geld meer aanvaarden. Er kan dus enkel nog met betaalkaarten betaald worden.

De huidige situatie is voor veel automobilisten bijzonder onduidelijk. De met zwarte plastic zakken onbruikbaar gemaakte parkeerautomaten werden niet voorzien van een tekst over het hoe en waarom. De nieuwe toestellen zijn veel schaarser en moeilijk te vinden: ze staan soms ver verwijderd van de bestaande toestellen. Drie oude parkeerautomaten worden vervangen door slechts één toestel. Veel automobilisten betalen niet en plaatsen hun parkeerschijf omdat ze veronderstellen dat de parkeermeters niet werken. Wel worden volop boetes uitgeschreven, met heel wat ergernis en frustratie bij de betrokken automobilisten tot gevolg.

Het Vlaams Belang hekelt de gebrekkige informatieverstrekking en vraagt duidelijke informatie en richtlijnen over de huidige situatie.

Blijft er het probleem van de onmogelijkheid om cash te betalen. De Belgische en Europese wetgeving vermeldt duidelijk dat altijd en overal cash moet kunnen betaald worden (ook wat parkeermeters betreft). Een Europese verordening uit 2010 bepaalt duidelijk dat “edereen voor het voldoen van een schuld gebruik moet kunnen van Eurobiljetten en munten”. De parkeermeters van GAPA zijn dan ook onwettig.

Volksvertegenwoordiger Filip Dewinter zal hierover minister van Consumentenzaken Kris Peeters interpelleren in het federaal parlement. Filip Dewinter meent dat “automobilisten al uitgemolken worden via o.a. peperdure parkeertarieven. De gemeentelijke parkeerbedrijven die veel geld verdienen aan het parkeren dienen op zijn minst de wetten te respecteren. Dat parkeerautomaten die enkel betaalkaarten aanvaarden ‘veiliger’ zouden zijn, is een drogreden. De parkeerbedrijven willen hun winst maximaliseren en het leegmaken en administreren van de cash-gelden afkomstig uit de parkeerautomaten kost blijkbaar te veel centen. Ik wacht het antwoord van de minister af maar desnoods trek ik als Antwerpse automobilist naar de rechtbank.”

Bekijk hier de beelden en de videoboodschap ter zake van Filip Dewinter.

 

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...