ICONISCH VLAAMS BELANG-VLAAMS BLOK-SECRETARIAAT IN ANTWERPEN-NOORD SLUIT NA MEER DAN 35 JAAR DE DEUREN

Filip Dewinter: “Nostalgische herinneringen? Ongetwijfeld! Maar ook vooral een kans voor de toekomst! Inzetten op digitalisering en centraliseren van onze secretariaten in Antwerpen in aanloop naar gemeenteraadsverkiezingen in 2024!”

Na meer dan 35 jaar sluit het Vlaams Belang het secretariaat in de Van Maerlantstraat 14 aan het St Jansplein te Antwerpen. Het Vlaams Belang-Vlaams Blok-lokaal was niet alleen een administratief secretariaat maar vooral een sociaal centrum met een (dagelijks geopende) bar en een vo lksrestaurant. Wekelijks was er op vrijdag een sociale keuken, er was een seniorenwerking, een sociaal secretariaat, een jaarlijkse Kerstmarkt en Sinterklaas-feest en uiteraard allerlei partij-activiteiten en vergaderingen.

De corona-crisis zorgt ervoor dat het secretariaat al meer dan zeven maanden bijna permanent gesloten is. Aangezien het einde van het huurcontract er op 1 januari 2021 aankomt, werd beslist om het secretariaat te sluiten. Alle activiteiten van het Vlaams Belang worden vanaf heden dan ook geconcentreerd in het centrale secretariaat aan de Amerikalei 98 te Antwerpen.

Het Vlaams Belang-secretariaat in de Antwerpse Van Maerlantstraat was veruit het oudste partijsecretariaat van het Vlaams Blok – Vlaams Belang. Het werd geopend in  1983 nauwelijks enkele jaren na de oprichting van het Vlaams Blok in 1978. De eerste grote verkiezingsoverwinning van het Vlaams Blok, de fameuze zgn. ‘Zwarte Zondag’, op 24 november 1991 werd uitbundig in het lokaal in de Van Maerlantstraat gevierd. Het lokaal was de uitvalsbasis voor ontelbare acties,  plaktochten en betogingen. Het was de plaats waar tientallen persconferenties plaatsvonden en het was ook de locatie die meer dan 25 keer werd gevandaliseerd door politieke tegenstanders.

Filip Dewinter: “Met het sluiten van dit iconische en historische secretariaat wordt een bladzijde in de partijgeschiedenis van het Vlaams Blok-Vlaams Belang omgedraaid. Nostalgische herinneringen? Ongetwijfeld! Maar ook een kans voor de toekomst. Met het inzetten op digitalisering, de herinrichting van het secretariaat aan de Amerikalei en het centraliseren van alle Antwerpse secretariaten (eerder dit jaar sloot het Vlaams Belang-secretariaat aan de Lakborslei te Deurne) wil het Vlaams Belang zich voorbereiden op de gemeenteraadsverkiezingen in 2024.”

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...