Filip Dewinter: “Zowat alle waterpijpbars moeten dicht op 1 juli 2011 naar aanleiding van het rookverbod’ !

Antwerpen telt 25 geregistreerde Shishabars


Gisteren werden op de Turnhoutsebaan in Borgerhout 3 shishabars gesloten omdat ze niet in orde zouden zijn met hun uitbatingsvergunning. Uit een schriftelijke vraag van Filip Dewinter aan de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens blijkt dat er 25 shishabars geregistreerd zijn in Antwerpen: 19 in het district Antwerpen, 2 in Merksem en 4 in Borgerhout. Een shishabar is –zo blijkt uit het antwoord van de burgemeester- enkel mogelijk in een handelszaak die uitsluitend als drankgelegenheid wordt gebruikt. Een shishabar dient tot 1 juli wel te beschikken over een vergunning sterke dranken, zoals bedoeld in de wet van 28 december 1983. Geen enkele van de shishabars is momenteel georganiseerd als vzw.

Vanaf 1 juli a.s. wordt de wet van 22 december 209 van kracht, wat betekent dat het gebruiken van de waterpijp enkel nog mag in een afgesloten rokerslokaal waar geen dranken mogen worden geserveerd en waarvan de oppervlakte niet meer bedraagt dan een vierde van de totale oppervlakte van de shishabar. De ruimte waar de waterpijp wordt gebruikt moet voorzien zijn van een rookafzuiginstallatie.

Het Vlaams Belang eist strenge controles op de toepassing van de wet op het rookverbod voor de shishabars want het roken van de waterpijp is uiteraard het hoofddoel van de shishabars en de belangrijkste activiteit van hun klanten. Shishabars die niet in regel zijn met de geldende wetgeving moeten onverbiddelijk dicht. Gezien de omstandigheden is het onvermijdelijk dat de meeste shishabars op 1 juli gesloten zullen moeten worden.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...