De uitbouw van twee extra buurtparkings

Mondelinge vraag van gemeenteraadslid Wim Van Osselaer aan schepen Van Campenhout naar aanleiding van de uitbouw van twee extra buurtparkings
 
Vrijdag vernam ik via de media dat het parkeerterrein van de Regie der Gebouwen in de Sanderusstraat in Antwerpen een buurtparking wordt. Er is plaats voor dertig wagens. Ook op de parking van Gasthuiszusters Antwerpen Woonzorg op de Markgravelei komen vijf plaatsen voor buurtparkeren. Daarmee komt het totale aantal buurtparkings in onze stad op 10.
 
Weliswaar is het toe te juichen dat het aantal parkeerplaatsen in onze stad daarmee toeneemt. Het addertje onder het gras is echter dat ook buurtbewoners voor een plaatsje in deze ‘buurtparkings’ een flinke prijs mogen betalen. Een 24/7-abonnement voor een van deze parkings kost een buurtbewoner maandelijks 66,41 euro. Wie daarbij zijn bewonersvergunning inlevert, kan subsidie aanvragen bij het Parkeerbedrijf en betaalt slechts 46,41 euro per maand (+- 550 euro per jaar).
 
Het stoort mij dus dat de stad er enerzijds in veel  van onze wijken niet in slaagt voldoende parkeerplaatsen te voorzien en anderzijds vervolgens buurtparkings creëert waar buurtbewoners niet gratis mogen parkeren, maar flink mogen afdokken. Buurtbewoners moeten voortaan dus betalen om zeker te zijn van een parkeerplaats in de eigen wijk. Dit lijkt de wereld op zijn kop.
 
Kan de schepen mij meedelen:
 
Wordt het mislukte stedelijke parkeerbeleid, dat heeft geleid tot een acuut gebrek aan parkeerplaatsen in veel wijken, op deze wijze niet afgewenteld op de Antwerpenaren? Moet het beleid er niet eerder voor zorgen dat buurtbewoners gratis en vlot kunnen parkeren in de eigen wijk in plaats van betalende parkeerplaatsen voor buurtbewoners te voorzien?
 

Wim Van Osselaer
Gemeenteraadslid

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...