De Lijn verbiedt dashcams: Liever doofpot dan veilig openbaar vervoer

Veel chauffeurs van De Lijn installeren zelf een dashcam om zich te beschermen tegen agressie en geweld, maar wordt verboden door De Lijn.

De Lijn laat niet toe om een dashcam te gebruiken in haar dienstvoertuigen.  Ook het gebruik van een privé dashcam is dus niet toegelaten.  Volgens De Lijn zou een dergelijke camera voor teveel afleiding kunnen zorgen voor de chauffeur. Enkel voor het gebruik van opleidingen is het gebruik toegelaten.

Veel chauffeurs van De Lijn installeren echter zelf dergelijke camera om de ingang van de bus of tram te filmen en zich te beschermen tegen agressie, verbaal en fysiek geweld.

De Lijn kan de veiligheid van haar personeel niet of onvoldoende garanderen.  Camera’s van De Lijn werken niet, en als ze al werken is het vaak een hele heisa over de opgenomen beelden.

Bestuurders van De Lijn moeten ten allen tijde zeker zijn van hun veiligheid.  Het gebruik van een dashcam is hierbij een belangrijk wapen tegen alsmaar meer agressie op het openbaar vervoer.  Het is dan ook onaanvaardbaar dat De Lijn zich verzet tegen gebruik van privé dashcams door hun personeel onder het mom van “teveel afleiding voor hun chauffeurs”. 

Filip Dewinter: “Liever doofpotoperatie over het toenemend aantal gevallen van agressie, dan een veilig openbaar vervoer.  Het gebruik van dashcams moet kunnen.  Het kan niet dat de chauffeur hier de dupe van wordt, en elke dag met knikkende knieën aan zijn rit begint!”

Luc Doms
Perswoordvoerder Vlaams Belang Antwerpen

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...