Agressiviteit tegenover Antwerpse politie

In 2020 reeds meer dan 100 gevallen van arbeidsongeschiktheid ten gevolge van agressie tegen politie in Antwerpen

Filip Dewinter: “ Van ieder geval van agressie tegen Antwerpse politie moet aangifte gedaan worden bij het parket en moet de burgemeester zich burgerlijke partij stellen.”

In 2020 werden in Antwerpen een honderdtal feiten van agressie tegen de Antwerpse politie gepleegd met arbeidsongeschiktheid tot gevolg.

Zo kreeg zaterdag jl. een agent op de Rooseveltplaats een kopstoot van een persoon naar aanleiding van een uit de hand gelopen discussie in verband met het dragen van een mondmasker op de tram. Enkele dagen geleden werd naar aanleiding van een arrestatie van een dronken persoon de agent in kwestie bespuwd. Begin vorige week raakten twee agenten werkonbekwaam toen ze gewond raakten tijdens een arrestatie waarbij de verdachte ging lopen. Tijdens een coronacontrole vorige week woensdag 18 november in de omgeving van de Balansstraat om een samenscholing van een achttal personen te verbaliseren, raakte een politieagent gekwetst aan de knie toen hij een verdachte achtervolgde die probeerde te vluchten.

Het is duidelijk dat ook in Antwerpen politieagenten het mikpunt zijn van agressie allerhande, vaak met fysiek geweld en werkonbekwaamheid tot gevolg.  Niet altijd wordt door het korps aangifte gedaan van de feiten bij het parket.  Heel dikwijls is dit het gevolg van de grote werkdruk.  Een vereenvoudigde aangifte van dergelijke feiten zou een hulpmiddel kunnen zijn om te garanderen dat van ieder feit van agressie tegen een Antwerpse politieman telkens consequent aangifte wordt gedaan. 

Filip Dewinter: “ De autoriteit en het gezag van de politie wordt zeker in steden zoals Antwerpen en Brussel door sommigen steeds meer in vraag gesteld. Zeker in moeilijke coronatijden dreigt de politie mikpunt te worden van veel opgekropte frustratie.  Ook de hetze van extreem links en antifa tegen de politie zorgt ervoor dat sommige jongeren de politie als ‘de vijand’ zien.  Het antwoord van het korps en de burgemeester kan er alleen maar in bestaan om ieder feit van agressie tegen de politie consequent door te spelen aan het parket.  Tevens dient de burgemeester zich consequent burgerlijke partij te stellen.”

Filip Dewinter zal vanavond burgemeester De Wever hierover bevragen in de Gemeenteraad.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...