Vlaams Belang wil verbod op anti-Kabila betoging in Antwerpen: kans op incidenten is te groot

Filip Dewinter: “Congolese anti-Kabila betoging in Statiekwartier op vrijdag voor kerstweekeinde onverantwoord.”


Door leden van de Congolese gemeenschap werd een aanvraag ingediend tot het organiseren van een betoging tegen de Congolese president Kabila. Het is hun bedoeling om vrijdag in de buurt van het Antwerpse Statiekwartier te betogen. Antwerps burgemeester Patrick Janssens heeft inmiddels toelating gegeven voor deze betoging.

 

Het Vlaams Belang is van mening dat na de aanhoudende rellen naar aanleiding van gelijkaardige anti-Kabila betogingen in Brussel, die gepaard gingen met geweldplegingen tegen de politie, vernielingen van auto’s, straatmeubilair en winkels, het verlenen van een toelating voor deze betoging allesbehalve opportuun is. Het risico is groot dat ook in Antwerpen rellen zullen plaatsvinden.

 

Via internet wordt nu reeds massaal opgeroepen om op de betoging aanwezig te zijn. De kans dat Afrikaanse jeugdbendes uit Brussel ook naar Antwerpen zullen afzakken om amok te maken is bijzonder groot. Filip Dewinter: “Het betogingsrecht van de anti-Kabila demonstranten is na de rellen in Brussel verbeurd verklaard. De Congolezen moeten hun interne stammentwisten maar in Congo uitvechten.”

 

De Antwerpse politie voorziet een indrukwekkende ordedienst om ervoor te zorgen dat de betoging niet uit de hand loopt. Filip Dewinter: “De maatschappelijke kost van de begeleiding van een dergelijke betoging is totaal onverantwoord. De Antwerpse belastingsbetaler moet niet opdraaien voor betogingen omtrent buitenlandse conflicten waar zij niets mee te maken hebben.”

 

Bovendien vindt deze betoging plaats de laatste vrijdag voor het kerstweekeinde. Filip Dewinter: “Het Statiekwartier – met inbegrip van de De Keyserlei, het Astridplein en de omliggende winkelstraten – zal uitgerekend de vrijdag voor het kerstweekeinde, één van de drukste koopjesdagen van het jaar, een belegerde burcht zijn. Op zo’n moment is in deze buurt een betoging toelaten meer dan onverstandig. De Antwerpse middenstanders moeten niet de dupe worden van dergelijke betogingen.”

 

 

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...