Vlaams Belang wil straatverbod inzetten tegen hangjongeren en bedelaars

Aantal straatverboden daalt jaar na jaar terwijl overlast stijgt
 
Vlaams Belang-gemeenteraadslid Filip Dewinter bevroeg de burgemeester over de toepassing van het straatverbod dat in de loop van 2005 van kracht werd. Het straatverbod kan door de burgemeester worden opgelegd als een persoon regelmatig overlast veroorzaakt in dezelfde buurt of straat. De maatregel wordt opgelegd in functie van het herstel van de leefbaarheid en is telkens individueel gemotiveerd op basis van vaststellingen van de politie.
 
Opvallend is dat het aantal door de burgemeester opgelegde straatverboden jaar na jaar daalt : 2005, 2 – 2007, 36 – 2008, 20 – 2009, 7 – 2010, 1. In 2011 steeg het aantal opgelegde straatverboden tot 16. De maatregel werd vorig jaar actief gebruikt om de ernstige problemen op het De Coninckplein aan te pakken. De voorgaande jaren werden straatverboden voornamelijk gebruikt tegen straatprostitutie. Het is bijzonder spijtig dat het goede instrument van straatverbod voor het overige nauwelijks door de burgemeester gebruikt wordt.
 
Filip Dewinter : “Het straatverbod wordt door de burgemeester veel te veel als een sanctie beschouwd, terwijl het in de praktijk vooral een middel is om overlast te bestrijden. Het feit dat in 2009 en 2010 respectievelijk slechts 7 en 1 straatverboden uitgevaardigd werden, terwijl de overlast van allerlei aard de voorbije jaren alleen maar toenam, spreekt boekdelen. Straatverbod is nochtans een ideaal middel om hangjongeren, die op verschillende pleinen en straten voor overlast zorgen, te bestrijden. We kenden vorig jaar de overlast rond het Bisthovenplein, maar ook andere pleinen zoals het Frederik Van Eedenplein, het Stuivenbergplein, het Laar, het Krugerplein, het Damplein, het Arenaplein, het Frans Van Hombeeckplein, de Kioskplaats, het M. Willemsplein, het Christus Koningplein,… . Het Vlaams Belang meent dat het straatverbod systematisch moet toegepast worden als middel niet enkel om straatprostituees maar vooral om hangjongeren en bedelaars uit het straatbeeld te verbannen.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...