Vlaams Belang wil meer patrouilles in Antwerpse binnenstad en uitgangskwartier.

FILIP DEWINTER: ‘TWEE AUTO’S IN DE SCHELDE GEDUWD, VOORRUIT BUS VERBRIJZELD MET STEEN EN TWEE JONGEREN IN MEKAAR GESLAGEN IN METRO. DRIE POLITIEPATROULLES VOOR KERNSTAD ANTWERPEN IS BELACHELIJK WEINIG. ANTWERPEN WORDT FARWEST.’

 

Dit weekend werd het centrum van Antwerpen opnieuw opgeschrikt door allerlei daden van vandalisme en geweldpleging. Twee jongeren werden vrijdag in mekaar geslagen in de metro aan de Groenplaats. Ook al tijdens het weekend  werd de voorruit van een bus van de lijn met stenen verbrijzeld. Twee auto’s werden de Schelde ingeduwd en het weekend is niet eens voorbij.

 

Terwijl het aantal gevallen van vandalisme en geweldpleging toeneemt, daalt het aantal politiepatrouilles. Er is nog nauwelijks blauw op straat te zien. Voor de politie-afdeling West (oude binnenstad van Antwerpen vanaf de Leien tot aan de Schelde en Linkeroever) zijn welgeteld drie (3) politiepatrouilles ter beschikking. Deze patrouilles worden sporadisch aangevuld met de ORIDA-fietsteams en agenten te voet, de zgn. horecapatrouilles (enkel in de zomermaanden). Op piekmomenten en in het weekend (als er niet teveel ordediensten zijn) komen daar ook extra patrouilles bij, de zogenaamde ‘piekploegen’.

 

Het is duidelijk dat de politie-inzet faalt. Er is eenvoudigweg te weinig blauw op straat aanwezig met als gevolg dat Antwerpen langzaam maar zeker met farwest-situaties wordt geconfronteerd. Het gebrek aan zichtbare en aanspreekbare patrouilles komt vooral door de administratieve werklast die de agenten ondervinden. Het grootste deel van een 8-uren werkdag brengen de agenten van de afdeling West door op het commissariaat achter een computer aan de Oudaan.

 

Het Vlaams Belang pleit dan ook voor een verdubbeling van het aantal patrouilles in de zone West tijdens het weekend (vanaf vrijdag tot maandag). Deze patrouilles dienen ondersteund te worden met administratieve ploegen die het administratieve werk van de 101-patrouilles kunnen doen zodanig dat de geuniformeerde patrouilles – zoals vroeger met de mobiele brigade het geval was – permanent op straat kunnen worden ingezet. Ook het aantal voetpatrouilles moet verdubbeld worden zodanig dat een verhoogde preventieve politie-aanwezigheid op de zgn ‘hotspots’ mogelijk is.

 

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...