Veroordeling omwille van doodsbedreigingen aan Filip Dewinter


Zanger en mede-auteur rapgroep “The Cicatris” van raplied “Filip Dewinter, je kan de KKKanker krijgen …” veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur of een gevangenisstraf van 8 maanden en een schadevergoeding van 800 euro te betalen aan Filip Dewinter.
 
Filip Dewinter: “Strenge veroordeling is krachtig signaal dat doodsbedreigingen en oproepen tot geweld niet gedoogd worden.”
 
 
Naar aanleiding van het proces voor de correctionele rechtbank te Antwerpen tegen de leden van de rapgroep “The Cicatris” omtrent het rapliedje “Filip Dewinter, je kan de KKKanker krijgen …” werd de zanger en mede-auteur van het raplied, Kevin Van Brabant, vandaag door de rechtbank veroordeeld tot een autonome werkstraf van 80 uur en een schadevergoeding van 800 euro. Indien de werkstraf niet wordt uitgevoerd, wordt die omgezet in een gevangenisstraf van 8 maanden. Aangezien de rechtbank omwille van technische redenen koos voor een gesplitste behandeling van het proces, is er nog geen uitspraak omtrent de andere dader, Samir Belasri.
.
Samen met Samir Belasri was Kevin Van Brabant mede-auteur en zanger van het raplied waarin Filip Dewinter in grove bewoordingen met de dood bedreigd wordt. De tekst van het raplied laat niets aan de verbeelding over: “Kanker racist met een grote mond; je zal sterven door middel van een dodelijke schotwond”. Verder luidt het dat “De uitspraken die je maakt zal je betalen met je leven, op een dag of nacht zullen ze je het afnemen”, “bekend raken zal je zeker doen, met een kogel in je kop en je kan er niets aan doen”, “Het is tijd voor rellen, tijd voor revolutie, dood aan Filip Dewinter zijn de woorden van Cicatris” en “Schoten in het donker, een mes in je rug (…) Heb je niks geleerd van Teo Van Gogh en Pim Fortuyn?”.
 
De correctionele rechtbank wees op de ernst van de feiten en meent dat de bedreigingen aan het adres van Filip Dewinter onaanvaardbaar zijn en kunnen aanzetten tot het plegen van geweld tegen betrokkenen.
 
Filip Dewinter is tevreden met de strenge straf. “De duidelijke uitspraak van de rechtbank zorgt ervoor dat er een krachtig signaal wordt uitgestuurd dat doodsbedreigingen en oproepen tot geweld niet gedoogd worden. Uiteraard is het de bedoeling om met dergelijke doodsbedreigingen de mond te snoeren van al wie politiek incorrecte meningen verkondigd. Anderzijds wordt via dergelijke oproepen tot geweld labiele personen aangezet om de daad bij het woord te voegen. Het scheppen van een klimaat waarbij het op de duur legitiem wordt om een controversieel politicus om het leven te brengen, heeft immers niets met vrije meningsuiting te maken, maar alles met het oproepen tot geweld”, stelt Filip Dewinter.

Philippe Van der Sande
Perswoordvoerder

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...