Rapper ook in beroep veroordeeld wegens doodsbedreigingen aan Filip Dewinter

Filip Dewinter: “Deze uitspraak heeft een belangrijke precedentwaarde. Een politicus met de dood bedreigen omwille van zijn politieke ideeën mag en kan nooit”
 
In november 2008 ontdekte Filip Dewinter dat er op Youtube een clip met een rapfilmpje verspreid werd waarin hij met de dood werd bedreigd. In het raplied, gemaakt door Samir Belasri en Kevin Van Brabant, werd regelrecht opgeroepen tot moord. De tekst van het rapnummer was bijzonder duidelijk: “Kanker-racist met een grote mond, je zal sterven door middel van een dodelijke schotwond”, “De uitspraken die je maakt, zal je betalen met je leven, op een dag of nacht zullen ze het je afnemen”, “bekend raken zal je zeker doen, met een kogel in je kop en je kan er niets aan doen”, “het is tijd voor rellen, tijd voor revolutie, dood aan Filip Dewinter”, “Schoten in het donker, een mes in je rug (…) Heb je niks geleerd van Theo Van Gogh en Pim Fortuyn?”.
 
Filip Dewinter nam deze bedreigingen ernstig en diende onmiddellijk klacht in bij de Procureur des Konings in Antwerpen. Op 19 maart jl. werd Samir Belasri bij verstek veroordeeld tot 9 maanden cel en 550 euro boete. Belasri had al een goed gevuld strafblad (slagen en verwondingen, brandstichting). Kevin Van Brabant ging in beroep. Vandaag was de uitspraak in het Hof van Beroep in Antwerpen. De rechtbank achtte de feiten bewezen. Van Brabant kreeg opschorting van straf voor drie jaar en een boete van 250 euro. Het Hof van Beroep achtte net als de correctionele rechtbank de bedreigingen bewezen. De rechtbank gaf duidelijk te kennen dat dergelijke doodsbedreigingen niet kunnen.
 
Filip Dewinter is tevreden met de uitspraak van de rechtbank: “Deze uitspraak heeft een belangrijke precedentwaarde. Het is een duidelijk signaal dat Vlaams Belangers niet vogelvrij zijn. Oproepen tot moord en geweld kan en mag niet, ook niet wanneer de doodsbedreigingen verpakt zijn in een raplied. Dergelijke rapliederen, waarin opgeroepen wordt om me te vermoorden omwille van mijn politieke ideeën, kunnen labiele personen op ideeën brengen en de indruk geven dat een eventuele moordpoging legitiem en verantwoord is”. Filip Dewinter hoopt dan ook dat deze uitspraak een ontradend effect zal hebben.
 

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...