New York zet sociale media in tegen criminaliteit: Vlaams Belang wil dat Antwerpse politie voorbeeld van de New York Police Departement volgt.

App NYPD en www.crimimonitor.be sociale media tegen criminaliteit

Op 18 januari lanceerde de New York Police Departement (NYPD) zijn officiële smartphone-applicatie. De mobiele toepassing geeft de New Yorkers naast een makkelijke toegang tot criminaliteitsstatistieken,  info over opgeloste misdrijven, opsporingsberichten en een visuele weergave van criminaliteitsgegevens tot op straatniveau, ook de mogelijkheid om anoniem tips door te geven over misdrijven waarvan ze getuigen waren.
Dit laatste gedeelte van de applicatie vraagt gebruikers om naast een beschrijving van het misdrijf ook een beschrijving door te geven van de dader of daders. Daarnaast is er de mogelijkheid om de kenmerken van voertuigen door te geven die eventueel bij het misdrijf waren betrokken. De toepassing laat zelfs toe om met de smartphone foto’s te nemen om en deze toe te voegen bij de aangifte.

Het Vlaams Belang roept de Antwerpse politie op om het voorbeeld van de NYPD te volgen. Gezien het aantal smartphone-gebruikers in onze stad dagelijks toeneemt is het gebruik van smartphone applicaties zoals de NYPD doet, een bijkomende en drempelverlagende methode om als politie in contact te staan met de burger en criminaliteit aan te pakken.  Dergelijke applicaties dragen ook bij tot het beperken  van het zogenaamde “dark number”, het aantal criminele feiten dat niet worden aangegeven. Via dergelijke applicaties wordt personen die om één of andere reden niet naar de politie willen stappen immers een laagdrempelige mogelijkheid gegeven om alsnog aangifte te doen van het misdrijf.

In oktober lanceerde het Vlaams Belang reeds het zogenaamde “Crime mapping” , het in kaart brengen van misdrijven via geografische informatiesystemen (GIS), in Vlaanderen en Antwerpen. “In het buitenland spelen de sociale media reeds een belangrijke rol in de criminaliteitsbestrijding. Het wordt dringend tijd dat ook de Antwerpse politie gebruik gaat maken van deze middelen. De veiligheid van de Antwerpenaren kan er alleen maar bij gebaat zijn.” aldus Vlaams Belang fractieleider Filip Dewinter.

 

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...