Meer dan 1 mes-incident per dag in Antwerpen

Criminele feiten met gebruik van mes met meer dan 20% toegenomen op twee jaar tijd in Antwerpen
 
 
In 2008, 2009 en 2010 werden gemiddeld jaarlijks 473 criminele feiten gepleegd waarbij een mes werd gebruikt.
In 2009 viel – in vergelijking met 2008 – er een stijging te noteren van 26,8%, terwijl in 2010 het aantal feiten – in vergelijking met 2009 – daalde met 6%. Op twee jaar tijd steeg het aantal criminele feiten waarbij een mes gebruikt werd met meer dan 20%.
 
Messen worden voornamelijk gebruikt bij diefstal gewapenderhand (41%), bedreigingen (23%) en opzettelijke slagen en verwondingen (21%). Eén vijfde van de gearresteerde daders van deze misdrijven waarbij een mes als wapen werd gebruikt, zijn minderjarig.
 
Het gebruik van een mes bij het plegen van een misdrijf  – bijna bij de helft van de diefstallen gewapenderhand wordt een mes getrokken – is langzaam maar zeker eerder de regel dan de uitzondering. Opvallend en vooral verontrustend is dat één vijfde van de messentrekkers minderjarigen zijn.
 
Het Vlaams Belang waarschuwt voor het feit dat het aantal misdrijven waarbij een mes wordt getrokken met meer dan 20% is gestegen op nauwelijks twee jaar tijd.
Het Vlaams Belang eist dan ook een zerotolerantiebeleid van de politie ten aanzien van het bezit en het gebruik van messen.
 
41% van de betrokken verdachten zijn van vreemde nationaliteit. Het is duidelijk dat de stijging van het aantal incidenten met messen grotendeels het gevolg is van de toename van het aantal vreemdelingen. De lagere gewelddrempel bij heel wat vreemdelingen zorgt voor een toename van het aantal criminele feiten waarbij messen worden getrokken.
 
Het Vlaams Belang pleit voor:
 
– een doorgedreven preventiecampagne in het onderwijs en in jeugdlokalen (café’s, dancings, fuiflokalen, …)
– metaal detectors aan de ingang van discotheken, risicoscholen, fuiflokalen, …)
– gerichte fouillering van verdachten op bezit van messen
– automatische vervolging bij bezit of gebruik van messen
 
 
 

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...