Lancering ‘asielbuddies’: Vlaams Belang wil geen asielbuddies, maar een ASIELSTOP in Antwerpen

 

 

Interpellatie van Filip Dewinter aan schepen Duchateau voor de gemeenteraadszitting van 19 december 2016 betreffende de actie van het stadsbestuur om politieke vluchtelingen te laten begeleiden door jonge Antwerpenaren in ruil voor een goedkope huurwoning.

 

Het stadsbestuur lanceerde zeer recent een actie om asielzoekers te laten begeleiden door jonge Antwerpenaren in ruil voor een goedkope woning. Alleen al dit jaar hebben ongeveer 3500 vluchtelingen zich gevestigd in Antwerpen . Ondanks de vele beloftes om een soort van vluchtelingenstop in Antwerpen in te voeren, blijft Antwerpen de belangrijkste vestigingsplaats voor erkende vluchtelingen. De huisvesting en opvang van deze vluchtelingen geeft heel wat problemen.

 

Ondertussen blijkt dat er een lange wachtlijst bestaat voor het verkrijgen van een sociale woning in Antwerpen. Ongeveer 13.000 gezinnen wachten in Antwerpen op een sociale woning. De wachttijden kunnen oplopen tot 2 à 3 jaar. In deze context roept  de actie van het stadsbestuur om goedkope woningen beschikbaar te stellen aan Antwerpenaren die bereid zijn asielzoekers te begeleiden heel wat vragen op.

 

Kan de schepen mij meedelen welke voordelen aan deze “asielbuddies” zullen worden verleend?

Over welke woningen gaat het hier precies?

Betreft het hier sociale huurappartementen en/of sociale woningen?

Welke kortingen zullen worden gegeven?

Is het de bedoeling dat deze vluchtelingen in deze woningen samen met de betrokken Antwerpse “asielbuddies” gehuisvest worden?

Hoe denkt de schepen overigens de bijna 3500 vluchtelingen die zich in Antwerpen vestigen op te vangen en eventueel ook te huisvesten?

Hoe verantwoordt de schepen deze actie ten opzichte van de meer dan 13.000 Antwerpse gezinnen die wachten op een sociale woning?

 

 

 

 

 

 

 

 

Filip Dewinter
Fractievoorzitter gemeenteraad

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...