Grote reclamebanner van halalsupermarkt met Arabische tekst op trams van De Lijn

Grote reclamebanner van halalsupermarkt met Arabische tekst op trams van De Lijn

Filip Dewinter eist de verwijdering van de Arabische ‘halal’-reclame en dient klacht in wegens schending van de taalwetgeving

Dezer dagen rijden in Antwerpen trams rond met op het dak een grote reclamebanner van de halalsupermarkt Family Food uit Deurne. Opvallend is dat de firmanaam begeleid wordt door het woord ‘halal’ in het Arabisch.

Filip Dewinter eist de verwijdering van deze reclame en kondigt aan dat hij klacht zal indienen tegen De Lijn wegens overtreding van de taalwetgeving: “De overheid is in Vlaanderen verplicht zich in de communicatie met de burgers uitsluitend van het Nederlands te bedienen. Ook De Lijn is als openbare vervoersmaatschappij verplicht de taalregels te respecteren. Dat gebeurt hier dus niet. Ik dien dan ook klacht in tegen De Lijn bij de Vaste Commissie voor Taaltoezicht.”

Filip Dewinter ziet in de Arabische tekst op de tram van De Lijn een gevaarlijk precedent: “Nu al afficheren veel door moslims uitgebate handelszaken in Antwerpen gedeeltelijk of volledig in het Arabisch. In sommige Antwerpse winkelstraten waant men zich eerder in Marokko dan in Vlaanderen. Wanneer nu ook een openbare vervoersmaatschappij gaat toelaten dat in het Arabisch geafficheerd wordt op de trams, is het hek helemaal van de dam. Dat deze reclameboodschap bovendien nog eens vleesproducten aanprijst die halal – dus ritueel – geslacht zijn maakt het des te erger. Het toont nog maar eens de sluipende islamisering van onze stad aan. Dit kan niet getolereerd worden. Wat is het volgende? Arabische reclameboodschappen op ATV? Daarom eist het Vlaams Belang de verwijdering van de Arabische tekst van de trams van De Lijn.”

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...