FDW in Terzake : VB wil gedoogsteun geven aan rechtse coalitie in Antwerpen

 
De Standaard

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter is bereid gedoogsteun te bieden aan een coalitie die een einde maakt aan het socialistische beleid in Antwerpen. Dat zei hij vanavond in Terzake.

Volgende week maakt Bart De Wever bekend of hij kandidaat-burgemeester is in Antwerpen. Filip Dewinter denkt dat De Wever de stap niet durft zetten. Volgens De Winter twijfelt De Wever tussen het Antwerps burgemeesterschap en het minister-presidentschap van Vlaanderen. De gemeenteraadsverkiezingen liggen echter te dicht bij de Vlaamse verkiezingen om op beide paarden te gokken.
 
Bart Copycat

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter kwam vanavond in Terzake terug op het bezoek van Bart De Wever aan de Seefhoek. Volgens Dewinter is het positief dat politici aandacht hebben voor de Seefhoek, maar tegelijkertijd wijst hij erop dat de N-VA deel uitmaakt van het stadsbestuur en dus mee schuld heeft aan de problemen in de wijk.
 
Dewinter hekelt het feit dat De Wever enkele maanden voor de verkiezingen, met de pers in zijn kielzog, de spierballen komt rollen in de Seefhoek, terwijl hij 5 jaar heeft gecollaboreerd met zijn grootste rivaal Patrick Janssens en nooit kritiek heeft geuit op het beleid van de huidige burgemeester.
 
De Vlaams Belang-kopman stelt ook vast dat De Wever over het muurtje is komen kijken zijn partij en het programma van het Vlaams Belang in sneltreinvaart kopieert. “Ik weet niet hoe ik De Wever moet noemen. Is het nu Bart Copycat of Rank Xerox De Wever?,” aldus Dewinter.
 
Dewinter lijkt zich niets aan te trekken van de kritiek dat het Vlaams Belang te hard is en dat N-VA iets gematigder is. “Dat is nu net het verschil tussen een partij die consequent is en een die het niet is. De Wever heeft de voorbije jaren als lid van het stadsbestuur niets gedaan aan de problemen van de Seefhoek.”
 
Gedoogsteun
 
Dewinter kwam ook uitgebreid terug op het meldpunt voor illegalen dat hij deze week lanceerde. Volgens Dewinter is het inderdaad een stunt, maar is het opzet van het meldpunt wel ernstig. “Onze partij heeft nood aan stunts om in de media te komen. Als ik gewoon een persconferentie organiseer om mijn standpunten uit de doeken te doen, komt er niemand. Wij worden door de media geboycot.”
 
Dewinter is voorstander van een rechtse coalitie in Antwerpen en denkt dat Bart De Wever niet zal vallen over het omstreden meldpunt om te praten met Vlaams Belang. “Kijk naar Nederland, naar het meldpunt van Wilders. De coalitiepartners CDA en VVD maken daar geen probleem van.”
 
“Gedoogsteun is een formulie die ik in Antwerpen ook wel zie zitten. Ik ben bereid elke formule te steunen die ervoor zorgt dat we na 70 jaar socialisme afscheid nemen van die partij in Antwerpen. Dat is de belangrijkste vraag bij de verkiezingen in Antwerpen. Wordt het meer van hetzelfde met de traditionele partijen of wordt het verandering met het Vlaams Belang?”
 
“Die vraag zal Bart De Wever moeten beantwoorden,” aldus Dewinter. “Gaat hij met ons de echte verandering belichamen of toch weer collaboreren met de traditionele partijen?”
 
“Ik ben bereid vanuit de oppositie elke coalitie te steunen die links opzijschuift, ” besluit Dewinter.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...