Drugsoverlast De Coninckplein

Interpellatie van gemeenteraadslid Filip Dewinter aan de burgemeester betreffende de aanhoudende drugsoverlast aan het De Coninckplein


Ondanks verschillende gerichte acties van de lokale politie het voorbije jaar blijft de drugsoverlast, veroorzaakt door zowel dealers als gebruikers,  in Antwerpen-Noord en in het bijzonder op en om het De Coninckplein aanhouden. De buurtbewoners hebben begin oktober voor de zoveelste maal nog eens aan de alarmbel getrokken. Het is duidelijk dat de politie de drugsoverlast – ondanks de verhuis van de Free Clinic naar ’t Schijnpoort – niet onder controle krijgt. Integendeel. De buurtbewoners klagen al jaren over de trage aanrijtijden van de patrouilles en over het gebrek aan motivatie van vele agenten. Als mensen klachten hebben, worden ze gewoon weggestuurd met de mededeling “dat ze maar moeten verhuizen als het hen niet zint”. In tegenstelling tot wat de woordvoerder van de Antwerpse politie recent in de krant verklaarde (gemiddeld 10 min. wachttijd), wordt er door de buurtbewoners gewag gemaakt van wachttijden  van soms meer dan 20 minuten. Daarom had ik graag een antwoord van de burgemeester op de volgende vragen:


Wat zijn de resultaten van de speciale acties van de politie tegen de drugsoverlast in Antwerpen-Noord eerder dit jaar? Is er geen nood aan een permanente verhoogde politieaanwezigheid in de buurt i.p.v. tijdelijke acties?


Hoeveel politieagenten zijn er beschikbaar – zowel overdag als ’s nachts – in het politiekantoor in de Handelsstraat en voor patrouilles in Antwerpen-Noord? Hoeveel interventies per dag gebeuren er op het De Coninckplein?


Buurtbewoners van de wijk Dam klagen nog steeds over te weinig politieaanwezigheid in de buurt van de Free Clinic. Wat is daar de stand van zaken inzake politie-inzet en aanpak van de drugsoverlast?


 

Filip Dewinter
Fractievoorzitter gemeenteraad

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...