Buitenlandse reizen van leden van de Antwerpse deputatie kosten belastingbetaler ruim 80.000 euro

Vlaams Belang wil transparantie en duidelijk reglement 
 
  
 
De voorbije vijf jaar maakten de gedeputeerden van de provincie Antwerpen een dertigtal dienstreizen naar de meest verscheiden buitenlandse bestemmingen, waaronder Zuid-Afrika, de Verenigde Staten en China. Dat laatste land was zonder meer een van de populairste bestemmingen. Alleen al in 2010 maakten – naast de gouverneur – vier van de zes Antwerpse gedeputeerden hun opwachting in de rode ‘Volksrepubliek’, samen goed voor bijna 30.000 euro.
 
Het totale prijsplaatje voor de buitenlandse missies die de Antwerpse gedeputeerden de voorbije vijf jaar ondernamen, loopt op tot meer dan 80.000 euro. In dit bedrag zijn eventuele buitenlandse reizen van gedeputeerden die werden gemaakt op kosten van gesubsidieerde vzw’s, niet inbegrepen. De grootste reislust werd zonder twijfel aan de dag gelegd door voormalig gedeputeerde Ludo Helsen (CD&V), die in de periode 2007-2011 welgeteld 13 keer naar het buitenland trok, goed voor 32.076 euro.
 
Het Vlaams Belang beseft uiteraard ook wel dat buitenlandse dienstreizen niet per definitie snoepreizen hoeven te zijn. De provinciale overheid heeft er dan ook alle belang bij dat ter zake de grootst mogelijke transparantie bestaat. Dat is echter niet het geval, zoals blijkt uit het antwoord op een schriftelijke vraag van Vlaams Belang-provincieraadslid Dirk De Smedt. Desgevraagd blijkt er zelfs geen reglement voor buitenlandse dienstreizen te bestaan. Ook de opvolging laat meer dan te wensen over: een (gedetailleerd) verslag van dergelijke reizen wordt eenvoudigweg niet opgemaakt. 
 
Het Vlaams Belang wijst erop dat het hier gaat om belastinggeld en dat de burger het recht heeft om te weten wat er met zijn centen gebeurt en – zeker in tijden van crisis en besparing –mag verwachten dat zijn centen goed worden besteed. Een minimum aan transparantie lijkt ons dan ook op zijn plaats. Het Vlaams Belang zal daarom nog deze legislatuur een voorstel indienen om werk te maken van een duidelijke en transparante reglementering.
 
 
 

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...