Antwerpenaar slachtoffer van fout gelopen MAS-financiering

MAS betaald met verhoging van 50 tot 100% van inkomgelden musea

A-kaart is eenmalige verkapte belastingverhoging om financiële MAS-put te vullen

Recent werden de tarieven in de openbare bibliotheken en de stedelijke zwembaden al opgetrokken. Nu zijn de stedelijke musea aan de beurt. De verhogingen van de museumtarieven – die maandag ter goedkeuring van de gemeenteraad voorliggen – bedragen tussen de 50% en de 100%! Dat de prijzen om de zoveel jaren worden aangepast is logisch, maar een verhoging van de tarieven met 50 tot 100% is ongezien.

Deze verhogingen zijn een cadeautje van het stadsbestuur aan de Antwerpenaren ter gelegenheid van de opening van het MAS op 17 mei as. Diezelfde dag treden de nieuwe tarieven immers in voege. De financiering van dit cultureel prestigeproject verliep niet zoals gewenst. De fameuze Antwerpse handjes geraakten maar moeilijk van de hand en het enthousiasme bij de privésponsors was minder groot dan het stadsbestuur verwachtte. Bovendien geraakt het stadsbestuur de musea die moesten sneuvelen voor het MAS niet aan de straatstenen kwijt. Niemand is bereid om 9 miljoen euro te betalen voor het huizenblok met het voormalig etnografisch en volkskundemuseum aan de Grote Markt en de Suikerrui.

De Antwerpenaar moet dan maar zelf extra in zijn zak tasten voor het MAS. Vanaf nu mag hij niet meer gratis naar het museum en betaalt hij de volle pot voor tijdelijke tentoonstellingen in het MAS. Voor museum Mayer Van den Bergh betalen gebruikers vanaf 17 mei het dubbele van nu, voor de andere stedelijke musea 2 euro per inkomticket meer (zijnde een verhoging met 50%).

De Antwerpenaar kan zich wel een zogenaamde A-kaart aanschaffen aan 3 euro. Wie zo’n A-kaart bezit, mag dan opnieuw gratis de vaste collecties (niet de tijdelijke tentoonstellingen) in de stedelijke musea bezoeken.  De A-kaart is niet meer of minder dan een eenmalige verkapte belastingverhoging. Elke Antwerpenaar die zoals vroeger gratis naar het museum wil, zal hiervoor eenmalig 3 euro moeten betalen. Deze A-kaart zal – burgemeester Janssens en zijn publiciteitscampagnes kennende – massaal  gepromoot worden.  De verkoop van 100.000 A-kaarten betekent alvast 300.000 euro extra in de stadskas. Ook die bijkomende inkomsten zullen ongetwijfeld moeten dienen om de financiële MAS-put te dichten.

Het Vlaams Belang vindt het niet kunnen dat de Antwerpenaar moet opdraaien voor de fout gelopen MAS-financiering en voor het feit dat het gebouwencomplex Grote Markt/Suikerrui maar niet verkocht geraakt en allicht veel minder zal opbrengen dan verwacht. Niet alleen zijn er de voorbije jaren verschillende musea gesneuveld en is het culturele aanbod verminderd; de Antwerpenaar moet omwille van de komst van het MAS ook meer betalen. Het Vlaams Belang zal de gemeenteraad oproepen om deze nieuwe tarieven niet goed te keuren.

Filip Dewinter,

Fractievoorzitter Vlaams Belang

in de Antwerpse gemeenteraad.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...