Agressie tegen middenstanders en winkeliers neemt alsmaar toe

Agressie tegen middenstanders en winkeliers neemt alsmaar toe
 
Aantal winkeldiefstallen in Antwerpen neemt toe met bijna 20% op één jaar tijd
 
Filip Dewinter: “Kwaliteitsvol winkelen betekent veilig winkelen: ‘winkel-veilig’-actie dringend nodig!”
 
 
Naar aanleiding van een interpellatie van Filip Dewinter gisteren in de commissie veiligheid van de Antwerpse gemeenteraad ivm het toenemend aantal winkeldiefstallen en gevallen van agressie tav winkeliers en middenstanders maakte de korpschef een aantal nieuwe cijfers terzake bekend.
 
Opvallend was dat het aantal winkeldiefstallen in Antwerpen tijdens de eerste 9 maanden van dit jaar met bijna 20% (van 1700 naar 2012 winkeldiefstallen) tav dezelfde periode vorig jaar is gestegen.
7% van deze winkeldiefstallen gaat gepaard met agressie. Het aantal gevallen van opzettelijke slagen en verwondingen tav winkeliers en middenstanders is gestegen van 59 naar 71 voor dezelfde periode.
Het aantal gevallen van bedreigingen tav winkeliers en middenstanders is voor dezelfde periode gestegen van 28 naar 36 gevallen. De diefstallen met geweld en de diefstallen met vertoon van wapen tegen winkeliers en middenstanders in Antwerpen dalen in dezelfde periode respectievelijk van 32 naar 30 en van 47 naar 38 feiten.
Voor wat de diefstallen gewapenderhand en/of met geweld betreft vindt 28% plaats in nachtwinkels, 13% in apotheken, 13% in kledingzaken en 10% in warenhuizen. Voor wat winkeldiefstallen betreft worden 32% van de feiten gepleegd in warenhuizen en 8% in electrozaken.
 
Het is duidelijk dat de plaag van winkeldiefstallen alsmaar uitbreidt. Filip Dewinter pleit ervoor om in Antwerpen een “winkel-veilig-actie” in samenwerking met de middenstandersorganisaties op te zetten. Via betere preventie, stedelijke subsidies voor beveiligingsinstallaties en de sensibilisering van de klanten en winkeliers moet het mogelijk zijn om het aantal winkeldiefstallen, maar ook het aantal gevallen van agressie tegen winkeliers en overvallen op winkels drastisch te doen dalen.
Ook wil Filip Dewinter een stedelijke website waar winkeliers en middenstanders video- en filmmateriaal van winkeldiefstallen en overvallen op kunnen posten ter herkenning van de criminelen. Het Antwerpse stadsbestuur doet volgens Filip Dewinter te weinig om de criminaliteit waar middenstanders en winkeliers het slachtoffer van worden te stoppen. Het imago van Antwerpen als winkelstad leidt hier volgens Filip Dewinter onder.
 
Volgens Filip Dewinter is de eerste voorwaarde voor kwaliteitsvol winkelen, veilig winkelen!
 
 

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...