Actie A-veilig voor een Veilig Antwerpen

Deze voormiddag organiseerde het comité Aveilig – dat ijvert voor een veilig Antwerpen – in samenwerking met het Vlaams Belang een actie in het Antwerps premetrostation Opera om de aandacht te vestigen op de onveiligheid op het Antwerpse openbaar vervoer. Pas een week geleden kwam een 75-jarige dame in dit premetrostation ten val na een agressieve handtasdiefstal. Ze ligt nog steeds in het ziekenhuis. Het betreft het zoveelste geval van agressie op het Antwerpse openbaar vervoer op enkele maanden tijd. Voor het Vlaams Belang is het welletjes geweest.

 Ter gelegenheid van de actie pleitte  Filip Dewinter voor zes maatregelen die het Antwerpse openbaar vervoer opnieuw veilig moeten maken. Het Vlaams Belang wil – naar Brussels voorbeeld – de oprichting van een Bus-, Tram- en Metrobrigade in de schoot van de federale politie. De huidige Lijnspotters kunnen weliswaar onregelmatigheden vaststellen, in het beste geval een GAS-boete uitschrijven, maar beschikken niet over politionele bevoegdheden.

 Het Vlaams Belang wil ook dat er toegangscontrole wordt georganiseerd aan de metro-ingangen, om rondhanggedrag en overlast tegen te gaan. Tevens pleit onze partij voor de invoering van het – al reeds lang beloofde – toegangsverbod voor overlastplegers en hardnekkige zwartrijders. Personen die een dergelijk toegangsverbod opgelegd krijgen, mogen tijdelijk geen gebruik meer maken van het openbaar vervoer. Het Vlaams Belang wil ook in elke tram of bus een operationele camera en een tweede man / controleur. Ook pleit het Vlaams Belang voor veiligheidsassistentie de klok rond, waarvan de bijstand door de chauffeurs kan worden opgeroepen. In bijlage vindt u alle informatie betreffende de veiligheidsvoorstellen van het Vlaams Belang voor het Antwerpse openbaar vervoer.

 Ter gelegenheid van de actie pleitte Filip Dewinter ook voor de legalisering – naar Duits en Frans voorbeeld – van zelfverdedigingswapens die geen permanent letsel veroorzaken, genre pepperspray of traangas. “De burger staat nu weerloos tegenover criminelen die altijd wel op illegale wijze aan wapens geraken om hun misdrijven mee te plegen. Brave burgers moeten tenminste in de mogelijkheid worden gesteld om zich te kunnen verdedigen. ‘When guns are outlawed, only outlaws will have guns.’”, zei Filip Dewinter.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...