8.300 ouderen op wachtlijst voor seniorenflat of plaats in rusthuis: Vlaams Belang wil verhoging dotatie Zorgbedrijf

In antwoord op een schriftelijke vraag die Vlaams Belang-gemeenteraadslid Wim Van Osselaer in de Antwerpse gemeenteraad stelde, bezorgde Antwerps schepen voor sociale zaken Leen Verbist informatie betreffende de wachtlijsten (en -tijden) in Antwerpen voor serviceflats en plaatsen in een woonzorgcentrum (rusthuis). Recente cijfers waren nergens te vinden. Het stadsbestuur communiceert liefst niet teveel over dergelijke zaken. 
 
 
 
De schepen deelt nu volgende informatie mee: 6.000 Antwerpse ouderen staan op een wachtlijst voor een serviceflat in Antwerpen. 2.299 kandidaten staan op een wachtlijst voor een plaats in een Antwerps woonzorgcentrum (rust- en verzorgingstehuis). Volgens de schepen zijn er voor de serviceflats enkele sites met (wat zij noemt) “een relatief beperkte wachttijd” (een zestal maanden) maar het merendeel kent langere wachtlijsten en dus ook langere wachttijden. Volgens de schepen zouden de wachtlijsten “stabiel zijn gebleven” gedurende de voorbije legislatuur. 
 
 
 
Dat ouderen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben en wensen, is een schande. Het wegwerken van de wachtlijsten moet voor het Vlaams Belang een absolute prioriteit worden. De dotatie van het Antwerpse zorgbedrijf moet volgende legislatuur worden verhoogd om te verzekeren dat er voldoende geld is voor de renovatie van de bestaande rusthuizen en serviceflats én voor nieuwbouw. Onze Antwerpse ouderen verdienen het om in de meest optimale omstandigheden hun oude dag te door te brengen.
 
 
 
50% van de stadsdotatie van het Antwerpse OCMW gaat nu naar het Zorgbedrijf dat de rusthuizen en serviceflats uitbaat en 50% gaat naar het OCMW. 77% van de Antwerpse OCMW-steuntrekkers is vreemdeling. Zou men niet beter eerst onze eigen senioren helpen in plaats van te trachten al die duizenden derde wereld-gelukzoekers hier te onderhouden? Het Vlaams Belang pleit er in ieder geval voor om het aandeel van het Zorgbedrijf in de totale OCMW-dotatie op te trekken naar 60%. 
 
 
 

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...