23% van de woninginbraken, 37,6% van de diefstallen met geweld of bedreiging, 50% van de handtasroven en 34,6% van de gewapende diefstallen in Antwerpen gepleegd door minderjarigen

Filip Dewinter: “Lokale politie moet mee toezicht houden op criminele jongeren onder toezicht van jeugdrechter. Allochtone multirecidivisten die onze gastvrijheid misbruikt hebben, moeten onverbiddelijk worden uitgewezen.” 
 
Vandaag raakte in de pers bekend dat de 17-jarige Marokkaanse inbreker Ilyas die zondag in Borgerhout bij een inbraak door het bejaarde slachtoffer werd neergestoken een multirecidivist is die op twee jaar tijd maar liefst 43 criminele feiten heeft gepleegd, voornamelijk diefstallen met inbraak, in sommige gevallen met geweld. Ilyas zou naar aanleiding van deze feiten drie keer in de gesloten jeugdinstelling ‘De Grubbe’ in Everberg verbleven hebben en tot op het moment van zijn dood nog steeds onder toezicht gestaan hebben van de jeugdrechtbank. 
 
Het Vlaams Belang dringt aan op een kordate aanpak van de jeugdcriminaliteit die in Antwerpen enorme proporties aanneemt. Uit een antwoord van  burgemeester Patrick Janssens op een vraag van Antwerps gemeenteraadslid Filip Dewinter in verband met de Antwerpse criminaliteit gepleegd door minderjarigen blijkt dat ongeveer 18% van de in Antwerpen voor een misdrijf gevatte verdachten minderjarig is. In bijlage vindt u kopij van dit antwoord. 
 
Minderjarigen zijn volgens deze cijfers vooral betrokken bij woninginbraak (23%van het totale aantal woninginbraken), diefstal met geweld of bedreiging (37,6% minderjarig), handtasroof (50% minderjarig) en gewapende diefstal (34,6% minderjarig).
 
Het Vlaams Belang stelt vast dat zowel de opvoedkundige begeleiding in De Grubbe, alsook het toezicht achteraf niet hebben kunnen verhinderen dat de jonge multicrimineel Ilyas achteraf opnieuw zware criminele feiten pleegde. 
 
Bij monde van Vlaams volksvertegenwoordiger Filip Dewinter zal het Vlaams Belang morgen ter gelegenheid van het vragenuurtje in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen ondervragen over het falen van de begeleiding in Everberg. Het Vlaams Belang eist bovendien een beter toezicht op criminele jongeren die onder toezicht zijn geplaatst van de jeugdrechter. Het Vlaams Belang stelt voor ook de lokale politie hierbij te betrekken. 
 
Bovendien moeten  multirecidivisten, zoals Ilyas, die dus onze gastvrijheid hebben misbruikt voor het Vlaams Belang onverbiddelijk uitgewezen worden. Indien zij Belg zijn, maar nog steeds de nationaliteit bezitten van hun herkomstland, moet hun Belgische nationaliteit worden afgenomen en moeten zij vervolgens het land uitgezet worden. 

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...